Vaihdatko itse?

post

Näin teet oikeaoppisen öljynvaihdon:

1.

Tarkasta autoosi sopiva moottoriöljy tästä. Hanki tarpeeksi öljyä ja uusi suodatin huoltamolta tai voiteluaineiden jälleenmyyjältä.

2.

Pysäköi auto tasaiselle alustalle, sammuta moottori ja kytke käsijarru päälle. Tarvittaessa nosta auto pukeille. Huom! Älä koskaan jätä autoa pelkän tunkin varaan.

3.

Poista tarvittaessa auton alta öljypohjan kohdalta alustasuojalevy päästäksesi käsiksi öljyn tyhjennysproppuun.

4.

Aseta öljyn tyhjennysastia öljypropun alle ja avaa tyhjennysproppu sopivalla avaimella. Löystynyt proppu kannattaa lopuksi irrottaa käsin.

5.

Anna öljyn valua tyhjennysastiaan rauhassa useamman minuutin. Puhdista tyhjennysproppu sopivalla liinalla ja vaihda tarvittaessa poistopropun tiiviste uuteen. Muista puhdistaa myös öljypohja propun alueelta.

6.

Kun öljy on valunut tyhjennysastiaan, kiinnitä tyhjennysproppu takaisin öljypohjaan.

7.

Siirrä öljyn tyhjennysastia öljynsuodattimen alle ja irrota öljynsuodatin siihen sopivalla työkalulla. Tarkasta, että öljynsuodattimen tiiviste irtoaa moottorista ja puhdista moottorin suodattimen tiivistepinta.

8.

Voitele öljynsuodattimen tiiviste uudella öljyllä, jotta se asettuu paremmin paikalleen. Pyöritä suodatin paikoilleen. Kun suodattimen tiivistepinta on ottanut kiinni moottoriin, kiristä käsin n. ¾ kierrosta. Patruunamallisissa suodattimissa noudata valmistajan ohjeita oikean kiristysmomentin mukaisesti. Huom! Joissain malleissa suodattimen voi esitäyttää öljyllä, jolloin se virtaa nopeammin voitelukohteille, kun moottori käynnistetään.

9.

Irrota öljyntäyttökorkki ja kaada oikea määrä öljyä koneeseen. Tarkasta öljyn määrä mittatikusta ja sulje täyttökorkki.

10.

Käynnistä moottori ja anna käydä tyhjäkäyntiä muutama kymmenen sekuntia. Samalla tarkasta ettei öljyä vuoda suodattimesta tai tyhjennyspropusta. Sammuta moottori ja odota hetki.

11.

Tarkasta mittatikusta, että öljymäärä on oikea ja lisää tarvittaessa. Tämän jälkeen kiinnitä alustasuojamuovi uudestaan paikoilleen ja laske auto pukeilta.

Tee samalla pari perustarkastusta

Öljynvaihdon yhteydessä teet helposti perustarkastuksia, vaikkapa samaan aikaan kun öljy valuu tyhjennysastiaan. Tässä vinkit:

1.

Kun autosi on korotettuna pukeille, on samalla helppo tarkastaa mm. jarruletkujen kunto. Tarkasta, ettei letkuista löydy halkeamia. Tarkasta myös jarrupalojen ja levyjen kunto. Moottoritilan puolelta kannattaa tarkastaa jarrunestesäiliöstä jarrunesteen määrä. Jarrujen kuluessa myös nestesäiliön pinta alenee. Kun kuluneet jarruosat uusitaan, myös nesteen pinta korjautuu normaaliksi. Ota tämä huomioon mahdollisissa jarrunesteen lisäystilanteissa.

2.

Tarkista myös jäähdytysnesteen määrä sekä nesteen pakkaskestävyys, mikäli omistat mittarin ko. tarkoitusta varten. Tiesithän, että myös jäähdytysneste suositellaan vaihdettavaksi määräajoin. Tarkasta jäähdytysnesteen vaihtovälisuositus auton ohjekirjasta.

3.

Täytä lasinpesunestesäiliö lasinpesunesteellä.

4.

Tarkasta valojen toimivuus ja suuntaus. Jarruvalot tarkastat helpoiten ajamalla auton seinän viereen tai pyytämällä kaverin avuksesi. Muista tarkastaa myös rekisterikilven valot ja sumuvalo sekä vilkkujen väri. Vilkkupolttimoiden oranssi pinnoitus irtoaa ajan kuluessa ja väärä vilkun väri saattaa aiheuttaa harmia katsastuksessa. Vaihda polttimot tarvittaessa.

5.

Tarkasta renkaiden paineet ja korjaa tarvittaessa oikeaksi. Älä unohda vararengasta!

6.

Merkkaa tekemäsi huoltotoimenpiteet ylös esim. huoltokirjaan. Näin pystyt tarvittaessa myyntitilanteessa osoittamaan tekemäsi auton huoltotoimenpiteet.