Talvi koettelee öljyn ominaisuudet

Syksyllä on syytä varmistaa, että auto on valmis talvikautta varten. Toimiva voitelu on yksi keskeinen edellytys sille, että moottori voi toimia tehokkaasti ja luotettavasti myös vaativissa talviolosuhteissa.

Takavuosina oli tyypillistä, että autoihin vaihdettiin erikseen kesä- ja talviöljyt. Käyttämällä nykyaikaisia öljyjä tällainen kausivaihto ei enää ole tarpeen. Hyvälaatuinen ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu öljy voitelee luotettavasti niin pakkasilla kuin helteillä. Käyttöautoille öljynvaihtohuolto voidaan siis tehdä mihin vuodenaikaan tahansa, kunhan se tehdään huolto-ohjelman mukaisesti ajallaan. Talvella on tärkeää, että öljy säilyy riittävän juoksevana myös pakkasissa. Silloin öljy kykenee suojaamaan moottoria myös kylmäkäynnistyksissä. Kylmäominaisuuksiltaan heikon öljyn voi havaita kylmällä säällä moottorin käynnistymisen kankeutena. Sen sijaan huonosta voitelusta johtuvaa lisääntynyttä moottorin kulumista tai huonompaa polttoainetaloutta on vaikeampi havaita.

Talvi rasittaa öljyä myös muilla tavoin. Henkilöautoille on tyypillistä, että niillä ajetaan välillä varsin lyhyitä matkoja. Kylmällä säällä moottori vuoroin lämpenee ja jäähtyy. Tällöin moottoriöljyyn kondensoituu kosteutta, joka heikentää öljyn voitelukykyä sekä aiheuttaa kylmäliman muodostumista. Kylmäliman voi havaita vaaleana kerroksena auton öljyntäyttökorkissa. Auton kannalta olisikin eduksi, että autolla ajettaisiin välillä myös pidempiä matkoja, jolloin moottori lämpiää normaaliin käyttölämpötilaan ja vesi pääsee haihtumaan.

Suomalaisiin olosuhteisiin suunnitelluissa ja Suomessa valmistettussa Teboil Diamond -öljyissä on otettu huomioon kylmäkäynnistysten lisäksi myös öljyn kyky sietää kireimpiä pakkasia, kosteita loskakelejä ja kesän helteitä.

SAE-luokka kertoo kylmä- ja kuumaominaisuuksista

Teboil Diamond Plus 0W-40 tarjoaa erinomaista suorituskykyä vaativaan ympärivuotiseen käyttöön.

Kaikki öljyt muuttuvat jähmeämmiksi lämpötilan laskiessa, mutta muutoksen suuruus on huomattavasti erilainen eri öljylaaduilla. Kaikki nykyautoissa käytettävät moottoriöljyt ovat moniasteöljyjä. Moniasteisuus tarkoittaa, että öljyllä on laaja käyttölämpötila-alue. Moniasteöljyille ilmoitetaan SAE-viskositeettiluokka, joka voi olla esimerkiksi 5W-30. Mitä pienempi ennen W-kirjainta oleva lukema on, sitä juoksevampana öljy pysyy kylmässä.

Toinen luku kuvaa öljyn juoksevuutta kuumassa. Tässäkin pienempi luku kuvaa juoksevampaa öljyä. Uudehkoissa autoissa suositeltu kuumaviskositeettiluokka on usein 20 tai 30 ja hieman vanhemmissa 40. Esimerkiksi SAE 5W-40 ja SAE 5W-30 -luokkien öljyillä on luokituksen perusteella yhtä hyvät kylmäominaisuudet, mutta 10W-40 on paksumpaa kuumassa.

Uusissa autoissa suositaan yhä yleisemmin matalan kuumaviskositeetin öljyjä, sillä niiden avulla voidaan pienentää moottorissa tapahtuvia häviöitä ja näin vähentää auton polttoaineenkulutusta ja päästöjä. Yhä useammin uusissa autoissa onkin esimerkiksi 0W-20 -viskositeettiluokan moottoriöljyjä.

Valitse öljy oikein

Kaikki Teboil Diamond -moottoriöljyt on suunniteltu toimimaan vaativissa Suomalaisissa käyttöolosuhteissa. Eri autovalmistajilla on keskenään hieman erilaisia painotuksia öljyltä vaadittavan suorituskyvyn suhteen ja sen vuoksi valikoiman on oltava laaja. Sopivan öljyn etsimisessä auttaa öljyvalitsin. Tarvittaessa voit kääntyä myös voiteluaineneuvontamme puoleen, joka palvelee arkisin klo 8–16 numerossa 020 470 0916.

Mitä muuta talviautoilijan kannattaa ottaa huomioon. Lue asiantuntijan vinkit!