Hyvä öljy vanhempaankin autoon

Suomessa autojen keski-ikä on varsin korkea ja jokapäiväisessä ajossa on runsaasti suhteellisen iäkkäitä ja paljon ajettuja autoja. On yleinen harhakäsitys, että vanhemmassa autossa ei tarvitsisi käyttää hyvälaatuista öljyä. Riippumatta auton iästä moottorin kestoikää ja luotettavuutta voidaan parantaa valitsemalla tarkoituksenmukainen ja laadukas öljy sekä tekemällä huollot säännöllisesti. Auton vuosimalli tai matkamittariin kertynyt kilometrimäärä eivät ole kovin hyviä päätöksenteon lähtökohtia kun tehdään moottoriöljyvalintaa.

Museo- ja harrasteajoneuvot ovat oma selkeä ryhmänsä. Näiden ajoneuvojen omistaja haluaa useimmiten valita öljyn, joka kaikkein parhaiten takaa moottorin saaman suojan. Harraste- ja museoautojen öljyvalinnoista löytyy lisätietoa täältä.

Tässä artikkelissa keskitytään noin 10–30-vuotta vanhoihin ajoneuvoihin, jotka eivät vielä ole museoikäisiä. Yleensä vanhankin auton halutaan kuitenkin toimivan mahdollisimman pitkään, eikä voiteluainevalinnassakaan kannata ottaa kaikkien halvinta mahdollista öljyä.

Pätkäajo koettelee öljyä

Vanhempiin autoihin voi moottorivalmistajan määrittämän öljyn suorituskykyluokan mukaan riittää nykymittapuulla hyvinkin vaatimaton öljy. Moottorin kestoiän maksimoimiseksi olisi hyvä valita minimitasoa suorituskykyisempi tuote.
On varsin tavallista, että ikääntyneemmät autot ovat ns. kakkosautoja, joilla ajetaan lyhyempiä ajomatkoja ja ajokilometreihin nähden kylmän moottorin käynnistyksiä kertyy suhteellisen paljon. Erityisesti talviaikaan moottorin vuoroittainen lyhytaikainen lämpeneminen ja kylmeneminen aiheuttavat veden kondensoitumista öljytilaan. Moottoriöljyn on kyettävä käsittelemään tämä kosteus ja estettävä niin sanotun kylmäliman muodostuminen.

Joissain tilanteissa voi moottoriöljyyn syntyä myös polttoainelaimentumaa, joka tarkoittaa palamattoman polttoaineen kulkeutumista moottoriöljyn sekaan. Tämä ongelma on tyypillinen silloin kun käytetään runsasta kylmäkäynnistysrikastusta eli niin sanottua ryyppyä. Erityisesti vanhoissa kaasutinmoottoreissa ongelma on tavallinen, mutta polttoaineen suihkutuksella varusteissa bensiinimoottoreissa tämä ongelma ei ole niin yleinen.
Hiukkassuodattimella varustetuissa dieselmoottoreissa polttoainelaimentumaa voi aiheuttaa myös polttoaineen jälkiruiskutus, jolla moottori pyrkii käynnistämään hiukkassuodattimen regeneroitumisen. Jälkiruiskutuksessa pyritään tarkoituksellisesti ohjaamaan polttoainetta palotilan kautta pakoputkistoon ja edelleen hiukkassuodattimeen, jossa polttoaine käynnistää regeneroinnin eli puhdistuspolton. Lyhyillä ajomatkoilla regeneroituminen ei tapahdu kunnolla ja siksi regenerointien ja samalla jälkiruiskutusten väli tihenee. Dieselautolla onkin järkevää ajaa säännöllisesti myös pidempiä matkoja. Säännölliset pidemmät ajomatkat ovat eduksi myös bensiinimoottoreille, sillä kuumasta öljystä kondensoitunut kosteus pääsee haihtumaan.
On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi öljyn ominaisuuksia heikentävä hapettumisilmiö etenee ajan myötä vaikka autolla ei ajettaisi. Öljynvaihto kannattaa tehdä noin kerran vuodessa, vaikka huoltovälille määritetty kilometrimäärä ei tulisikaan täyteen.

Synteettinen suojaa paremmin

Laadukkaan öljyn käyttö paitsi vähentää moottorin kulumista myös auttaa kulunutta moottoria toimimaan tehokkaasti ja luotettavasti. Teboilin valikoimassa on useita tuotteita, jotka soveltuvat erinomaisesti myös vanhempiin autoihin. Täyssynteettinen Teboil Diamond 5W-40 ylittää monet uudet ja vanhemmat suorituskykyvaatimukset ja se onkin vakiinnuttanut paikkansa monen autoilijan ykkösvalintana kaiken ikäisen kevyen kaluston moottoriöljynä. Teboil Diamond Plus 0W-40 mahdollistaa vielä paremman voitelun kylmässä ja se on oikea valinta kaikkein vaativimmissa olosuhteissa käytettäviin ajoneuvoihin.

Jos öljyltä ei vaadita viimeisimpien suorituskykyvaatimusten täyttämistä, täyssynteettinen Teboil Gold S 5W-40 on erittäin sopiva tuote. 5W-luokan kylmäjuoksevuusominaisuudet auttavat moottoria käynnistymään luotettavasti pakkasilla ja SAE 40 -luokan kuumaviskositeetti takaa suojan kuumana käyvälle moottorille.

Hyvät kuumaominaisuudet ja täyssynteettinen perusöljypohja auttavat myös vähentämään öljynkulutusta, joka voi muodostua joskus ongelmaksi vanhemmissa moottoreissa. Öljynkulutuksen taustalla on usein moottorin luonnollisesta kulumisesta aiheutuva välysten kasvu ja tiivistemateriaalien ominaisuuksien heikentyminen. Synteettisellä perusöljyllä haihtumisen kautta tapahtuva öljynkulutus on luonnostaan vähäisempää kuin mineraaliöljyllä. Täältä voit lukea lisää öljynkulutuksesta ja sen syistä. Öljyn tehokas lisäaineistus auttaa moottoria pysymään puhtaana ja mahdollistaa näin mm. männänrenkaiden häiriöttömän toiminnan.

Jos öljyltä halutaan erityisen hyviä puhtaanapito-ominaisuuksia, oikea valinta on Teboil Diamond Diesel 5W-40. Tehostetut puhtaanapito-ominaisuudet ovat hyödyksi erityisesti dieselmoottoreissa, joiden palamisprosessissa syntyy enemmän moottoria likaavia epäpuhtauksia. On tyypillistä, että moottorin iän ja ajokilometrien karttuessa seoksen muodostus ei enää ole aivan niin optimaalista kuin uudessa moottorissa ja myös palamisessa muodostuvien epäpuhtauksien määrä kasvaa, jolloin myös öljyn kyky käsitellä epäpuhtauksia korostuu.

Dieselkäyttöisen henkilö- tai pakettiauton tapauksessa on hyvä huomata, että dieselhiukkassuodattimet yleistyivät jo 2000-luvun puolivälissä ja tämä tulee ottaa huomioon myös öljyä valittaessa. Teboil Diamond Diesel 5W-40 on yhteensopiva useimpien hiukkassuodattimella varustettujen moottorien kanssa ja auttaa näin pienentämään moottorin tuottamia päästöjä.

Teboil Silver 10W-40 on sopiva vaihtoehto vanhempaan kalustoon, jos moottoria käynnistellään harvoin kovassa pakkasessa. Silver 10W-40 -moottoriöljyssä on laadukas lisäaineistus ja puolisynteettinen perusöljykoostumus. Tämä tuote on hankintahinnaltaan lähellä perinteisiä SAE 10W-30 ja 15W-40 -öljyjä, mutta tarjoaa silti merkittävästi paremmat voiteluominaisuudet.

Teboilin valikoimassa on myös erityisesti vanhempia harrasteajoneuvoja varten kehitetty Teboil Silver Classic GT-S 20W-50, joka on tarkoitettu käytettäväksi ensisijassa lämpimänä vuodenaikana.

Useimmissa vanhemmissakin ajoneuvoissa voidaan käyttää myös nykyautoille tyypillisiä SAE 5W-30 öljyjä. Sen sijaan polttoaineensäätöoptimoidut hyvin matalaviskositeettiset SAE 0W-20 ja 5W-20-luokkien öljyt eivät ole suositeltavia öljyjä vanhempiin ja enemmän ajettuihin moottoreihin.

Teboililta saat kokonaispalvelun

Teboililta huippulaatuisten voiteluaineiden lisäksi aina myös neuvot tarkoituksenmukaisen tuotteen valitsemiseen. Voit etsiä autoosi sopivaa tuotetta helposti auton rekisteritunnuksen perusteella tai merkki- ja mallitieto käyttämällä. Jos tarvitset apua voit olla yhteydessä voiteluaineneuvontaamme 020 470 0916 klo 8.00–16.00 tai lähettää viestin yhteydenottolomakkeella.  Muistathan että öljynvaihdon ja monet muut huolto- ja korjaustoimenpiteet voi hoitaa sujuvasti huoltopalveluita tarjoavilla Teboil-asemilla.