Näin valitset 2-tahtimoottoriin oikean öljyn

Kesäkaudella käytetään monia kulkupelejä ja pienkoneita, joissa on voimanlähteenä kaksitahtinen moottori. Valitsemalla käyttötarkoitukseen sopiva kaksitahtiöljy, parannetaan moottorin toimintavarmuutta sekä vähennetään moottorin käytöstä aiheutuvia pakokaasupäästöjä ja savutusta.

Kaksitahtiset moottorit ovat yleisiä esimerkiksi mopoissa, perämoottoreissa, moottorisahoissa, ruohotrimmereissä sekä monissa muissa pienkoneissa, joissa on eduksi moottorin kevyt ja yksinkertainen rakenne. Eri käyttötarkoituksiin suunnitellut ja erilaisissa toimintaympäristöissä käytettävät moottorit vaativat parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja luotettavuuden saavuttamiseksi erilaisia 2T-öljyjä.

Kaksitahtimoottorissa voiteluöljy palaa moottorissa polttoaineen mukana moottorin käydessä, jonka vuoksi öljyä kuluu jatkuvasti. Nykyisissä kaksitahtimoottoreissa voiteluöljy annostellaan moottoriin usein niin sanotulla tuoreöljyvoitelujärjestelmällä. Tällöin öljy lisätään erilliseen säiliöön ja automatiikka annostelee öljyä moottorille tarpeen mukaan. Tämä ratkaisu on käytössä yleisesti skoottereissa ja perämoottoreissa. Käyttäjän siis on huolehdittava vain siitä, että öljyä on säiliössä riittävästi. Useimmiten moottorissa on varoitusääni tai -valo, joka varoittaa alhaisesta voiteluöljyn tasosta.

Pienemmissä koneissa kuten moottorisahoissa tällaista järjestelmää ei yleensä ole, vaan öljy on sekoitettava bensiinin joukkoon. Sekoitussuhde on tyypillisesti noin kaksi prosenttia, mutta asia on syytä tarkistaa, sillä eroavaisuuksia löytyy moottorivalmistajakohtaisesti. Liian vähäinen öljyn määrä lisää moottorin kulumista ja aiheuttaa vauriovaaran. Öljyä ei kuitenkaan kannata lisätä ”varmuuden vuoksi” liikaa, sillä tarpeettoman suuri seos lisää savutusta sekä moottorin karstaantumista ja näin ollen heikentää moottorin suorituskykyä.

Laadukas öljy vähentää karstaa ja savutusta

Kaksitahtimoottoreissa on tyypillisesti nelitahtisia suuremmat pakokaasupäästöt, joka ilmenee mm. voimakkaana pakokaasun hajuna. Tämä johtuu osaksi moottorin toimintatavasta, jossa pakokanavaan pääsee hieman palamatonta polttoainetta. Katalysaattoreiden ja polttoaineen suihkutuksen yleistyminen kuitenkin pienentävät myös 2T-moottoreiden päästöjä.

2T Bike sopii moottoripyörään viittaavasta nimestään huolimatta erinomaisesti esimerkiksi moottorisahoihin.

Päästöjä lisää myös se, että voitelussa käytettävä öljy palaa moottorissa. Uudenaikaiset puolisynteettiset ja täyssynteettiset kaksitahtiöljyt palavat puhtaammin kuin perinteiset mineraaliöljyt, jolloin niistä muodostuu myös vähemmän ympäristöä kuormittavia pakokaasupäästöjä.

Puhdas moottori säilyttää tehokkuutensa ja toimintavarmuutensa, kun karsta ei häiritse sytytystulpan ja männänrenkaiden toimintaa. Lisäksi katalysaattorin toimintakyky säilyy parempana.Teboililla on useampia edistyksellisiä kaksitahtiöljyjä, jotka sopivat myös uusille kaksitahtimoottoreille.

Täyssynteettinen Teboil 2T Bike on oikea valinta erityisesti raskaasti kuormitetuille ja korkeaviritteisille kaksitahtimoottoreille. Tuotenimestään huolimatta se sopii moottoripyörien lisäksi erinomaisesti myös muihin kaksitahtimoottoreihin kuten moottorisahoihin ja muihin puutarhakoneisiin.

2T Power Mix on suunniteltu käytetettäväsi katalysaattoreilla varustetuissa 2T-mopoissa, mutta se on erinomainen valinta myös vanhempiin moottoreihin.

Teboil 2T Power Mix on nykyaikainen puolisynteettinen öljy, joka tarjoaa monella tapaa paremmat ominaisuudet kuin perinteinen mineraaliperustainen kaksitahtiöljy. Öljy antaa tehokaan suojan kulumista vastaan sekä palaa karstautumatta ja näin auttaa moottoria säilyttämään suorituskykynsä. Teboil 2T Power Mix sopii monenlaisten, sekä uudempien että vanhempien kaksitahtisten moottoreiden voiteluun. Tämän öljyn suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti kaksitahtisten katalysaattorilla varustettujen mopojen ja skoottereiden vaatimukset. Tuote on erinomainen vaihtoehto myös iäkkäille kaksitahtimoottoreille.

Täyssynteettinen Teboil 2T Snow on erikoisöljy, joka on suunniteltu erityisesti talvikäyttöön kaikille kaksitahtimoottoreille. Hyvien kylmäjuoksevuusominaisuuksien ansiosta se säilyttää pumpattavuutensa myös kylmissä olosuhteissa. Se sopii erinomaisesti myös ympärivuotiseen käyttöön.

Vuosikymmeniä vanhojen moottoreiden käyttöohjekirjoissa voi olla kehotuksena sekoittaa polttoaineen sekaan yksiasteista moottoriöljyä, sillä aina ei ole ollut saatavilla erityisesti kaksitahtimoottoreille tarkoitettuja öljyjä. Nykyaikana näissäkin moottoreissa on järkevää käyttää erityisesti kaksitahtimoottoreille tarkoitettua erikoisöljyä, joilla on selvästi moottoriöljyä vähäisempi karstautumistaipumus.

Valitse perämoottoriin erikoisöljy

Kaksitahtiperämoottoreiden valmistajat suosittelevat lähes aina käytettäväksi erityisesti perämoottoreihin suunniteltua kaksitahtiöljyä. Perämoottorin jäähdytys tapahtuu tyypillisesti vesistöstä imettävällä vedellä, jonka vuoksi moottorin käyntilämpötila pysyy suhteellisen alhaisena myös raskaammassa kuormituksessa. Tällöin öljy on suunniteltava siten, että se palaa erityisen puhtaasti ja tuhkautumatta matalissa lämpötiloissa. Teboil 2T Special Outboard on erityisesti kaksitahtisia perämoottoreita varten suunniteltu erikoisöljy. Se sopii käytettäväksi sekä seosvoidelluissa että tuoreöljyvoitelujärjestelmillä varustetuissa perämoottoreissa.

Huippuluokan palvelua myös 2T-öljyjen käyttäjille

Teboililta saat Suomen olosuhteisiin suunniteltujen huippuluokan tuotteiden lisäksi myös asiantuntevat neuvot. Voiteluaineneuvonta palvelee myös kaksitahtiöljyihin liittyvissä kysymyksissä numerossa 020 470 0196 klo 8–16. Voit myös lähettää viestin voiteluaineasiantuntijoillemme.

Oletko veneilijä? Tulemme julkaisemaan pian artikkelin veneen voiteluainevalinnoista.