Valmistaudu moottorikelkkakauteen

Viime talvena lumiolosuhteet olivat otollisia moottorikelkkailuun koko maassa. Tältä vuodelta ajokausi ei ole vielä alkanut, mutta nyt oikea hetki varmistaa kaluston toimivuus jotta liikkeelle päästään heti riittävän lumipeitteen muodostuttua. Kelkka kiitää hangilla luotettavasti kun moottori saa kunnollista voitelua.

Moottorikelkan moottori käynnistetään usein kylmästä ilman esilämmitystä, mutta toisaalta moottorin lämpötila voi urheilullisemmassa ajossa tai työkäytössä nousta hyvinkin korkeaksi. Tämän vuoksi onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota kelkan moottoriöljyn valitaan.

Moottorikelkoissa käytetään yleisesti sekä kaksi- että nelitahtisia moottoreita. Kaksitahtisen moottorin etuna on kevyt ja suhteellisen yksinkertainen rakenne. Nelitahtinen moottori on rakenteeltaan hieman monimutkaisempi, mutta sen on yleensä taloudellisempi ja hiljaisempi.

Käyttäjän kannalta olennaisin ero kaksi- ja nelitahtimoottorin välillä on voitelutapa.Nelitahtimoottoreissa on erillinen moottoriöljy, joka vaihdetaan huolto-ohjelman mukaisesti. Nelitahtikelkkojen moottoreihin sopii erinomaisesti Teboil Diamond Plus 0W-40, jolla on laajan viskositeettialueensa vuoksi erittäin hyvät ominaisuudet sekä kovassa pakkasessa että kuumassa ajossa.

Puhdas palaminen, erinomaiset voiteluominaisuudet

Kaksitahtimoottorissa öljy palaa moottorissa polttoaineen mukana kokoajan moottorin käydessä. Useimmissa kaksitahtisissa moottorikelkoissa 2T-voiteluöljy annostellaan moottoriin niin sanotulla tuoreöljyvoitelujärjestelmällä, jossa automatiikka annostelee öljyä erillisestä öljysäiliöstä. Näin käyttäjän ei tarvitse itse pohtia sopivaa öljyn ja bensiinin seossuhdetta. Riittää, että huolehtii että tankissa on bensiiniä ja öljysäiliössä on käyttötarkoitukseen sopivaa kaksitahtiöljyä.

Vaikka kaksitahtiöljyt ovat viskositeetiltaan juoksevampia kuin monet muut voiteluöljyt, nekin muuttuvat jähmeämmiksi kylmässä. Öljyn on pysyttävä riittävän juoksevana, jotta automatiikka annostelee öljyn luotettavasti myös kylmimmissä keleissä. Teboil 2T Snow öljyssä on otettu erityisesti huomioon tämä ja sillä on erittäin laaja käyttölämpötila-alue.
2T Snow siis virtaa luotettavasti kylmässä, mutta antaa erinomaisen voitelusuojan myös kuumana käyvälle moottorille. Öljy sopii siis talvisesta nimestään huolimatta myös kesäkäyttöön. Valmistuksessa on käytetty korkealaatuisia täyssynteettisiä perusöljyjä sekä tehokkaita lisäaineita.

Teboil 2T Snow palaa moottorissa puhtaammin kuin perinteiset mineraaliöljyt, jolloin männänrenkaat, sytytystulpat ja muut moottorin osat pysyvät puhtaampina ja näin moottori säilyttää tehokkuutensa ja luotettavuutensa. Myös kaksitahtimoottorille tyypillinen epämiellyttävä hajunmuodostus on merkittävästi vähäisempää kuin tavanomaisia käytettäessä. Öljy sopii käytettäväksi myös niissä kaksitahtimoottoreissa, jotka on varustettu katalysaattoreilla.

Vaikka tuote on suunniteltu erityisesti moottorikelkkoja varten, se sopii erinomaisesti myös muihin kaksitahtimoottoreihin, joita on esimerkiksi mönkijöissä, mopoissa ja moottoripyörissä sekä moottorisahoissa, aggregaateissa ja vesipumpuissa

Mittaa seosvoitelu tarkasti

Vanhemmissa kelkoissa ja monissa pienissä kaksitahtisissa koneissa, kuten moottorisahoissa ei yleensä ole tuoreöljyvoitelujärjestelmää, vaan öljy on sekoitettava bensiinin joukkoon itse. Sekoitussuhde on tyypillisesti kaksi prosenttia, mutta vanhemmissa moottoreissa suositus on usein kolme tai neljä prosenttia. Moottorivalmistajan suosittelema seossuhde on tarkistettava moottorikohtaisesti. Öljyn mittauksessa on syytä olla tarkkana. Liian vähäinen öljyn määrä lisää moottorin kulumista ja aiheuttaa vauriovaaran.

Monet käyttäjät lisäävät öljyä ”varmuuden vuoksi” suositeltua enemmän. Liian suuri öljyn määrä kuitenkin lisää savutusta ja moottorin karstaantumista. Karstalika haittaa sytytystulpan toimintaa, jolloin moottorin käynnistyminen voi estyä tai vaikeutua. Epäpuhtaudet haittaavat myös voitelukalvon muodostumista sekä lisäävät kulmista. Karsta haittaa myös männänrenkaiden toimintaa, jolloin niiden tiiviys heikkenee ja kitka sylinteriseinämää vasten kasvaa. Likaantuminen heikentää myös lämmönjohtumista, jonka vuoksi ylikuumenemisesta johtuvan kiinnileikkautumisvaurion riski kasvaa.

Kotimaista asiantuntemusta moneen lähtöön

Teboililta saat  laadukkaiden Suomessa valmistettujen voiteluaineiden lisäksi myös asiantuntevat neuvot ja tuotetuen. Autojen ja työkoneiden lisäksi meille ovat tuttuja muutkin voiteluaineita tarvitsevat pienet ja suuret kulkupelit.  Tietokannastamme löytyvät tiedot monen moottorivalmistajan alkuperäissuosituksista. Tavoitat Teboilin voiteluaineasiantuntijat arkisin 8–16 numerosta 020 470 0916. Voit myös ottaa yhteyttä oheisella lomakkeella.

Tutustu myös muihin kausiajoneuvoihin suunniteltuihin öljyihin  sekä pdf-muotoiseen 2T ja 4T erikoismoottoriöljyt -esitteeseen.