Älä päästä merkkivaloa syttymään – tarkasta öljy säännöllisesti

Moottoriöljy on keskeinen osa auton moottorin toimintaa, mutta silti monet unohtavat öljyn kunnosta huolehtimisen. Liian usein öljyyn kiinnitetään huomiota vasta kun merkkivalo kojetaulussa syttyy. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla.

Moottoriöljyllä on useita tehtäviä: Ensisijaisesti öljy voitelee moottoria, eli vähentää kitkaa moottorin liikkuvien osien välillä sekä estää kulumista. Lisäksi se sitoo itseensä lämpöä siirtäen sitä pois moottorin kriittisiltä osilta ja pitää moottorin puhtaana sekä suojaa korroosiolta. Ilman asianmukaista ja riittävää voitelua moottori vaurioituu nopeasti ja tämän vuoksi moottoriöljyn kuntoon ja riittävään määrään moottorissa on syytä kiinnittää huomioita.

Öljyn mittatikku on merkitty usein erottuvalla keltaisella värillä.

Öljy on vaihdettava säännöllisesti autovalmistajan määrittämän huolto-ohjelman mukaisesti. Lisäksi öljyn määrä tarkastettava tasaisin väliajoin, vähintään kuukausittain. Öljyä on lisättävä jos määrä on vähentynyt.
Yleensä tarkastus tehdään moottoritilasta löytyvän mittatikun avulla, mutta joissain autoissa öljymäärän tarkastus tehdään auton ajotietokoneen välityksellä. Oman auton oikeaoppisen öljymäärän tarkastustavan voi katsoa auton käyttöohjekirjasta. Hyvin tavallisesti mittatikussa ala- ja ylärajan väli on noin litra.

Öljyn lisäys askarruttaa monia

Usein voiteluaineneuvonnastamme kysytään lisäysöljyn valintaan liittyviä asioita. ”Voinko käyttää Teboil-öljyä lisäykseen, kun auton huollossa on käytetty toisen öljyvalmistajan öljyä?” tai ”Voiko autoon tulla vikaa, jos käytän eri merkkistä öljyä kuin mitä auton valmistaja suosittaa?”

Auton toiminnan kannalta on oleellista, että öljy vastaa autovalmistajan sille asettamia teknisiä vaatimuksia. Öljyä lisättäessä ei ole välttämätöntä tietää, että mitä öljyä autoon on edellisessä öljynvaihdossa laitettu, sillä eri öljyvalmistajien tekemät moottoriöljyt ovat keskenään sekoituskelpoisia.
Hämmennystä voi aiheuttaa, että monilla autovalmistajilla on yhteistyötä jonkin öljy-yhtiön kanssa ja tämän yhtiön tuotemerkki voi esiintyä esimerkiksi auton ohjekirjassa, moottoritilassa tai takalasin tarrassa. Riippumatta siitä, mikä tuotemerkki autossa on mainittu tai minkä merkkistä öljyä auton huollossa on käytetty, moottorissa voi käyttää myös muiden yhtiöiden tuotteita.

Usein kuulee myös sanottavan, että mineraaliöljyn sekaan ei saa lisätä uudenaikaista synteettistä öljyä. Tämäkään väite ei pidä paikkaansa. Uudenaikaiset synteettiset öljyt ovat yhteensopivia vanhempaa teknologiaa edustavien mineraaliöljyjen kanssa. Huomioi kuitenkin automallikohtaiset suorituskyky- ja viskositeettivaatimukset.

Apua oikean öljyn etsimiseen

Moottoriöljyjen luokituksia on hyvin paljon erilaisia ja oikean öljylaadun löytäminen voi joskus tuntua hankalalta. Autovalmistajat määrittävät yhä tarkemmin erilaisia painotuksia öljyltä haluamilleen ominaisuuksille ja nämä ominaisuudet voivat vielä automerkin sisällä vaihdella moottorityypeittäin. Yhteen moottorityyppiin halutaan öljyltä erityisesti polttoainetta säästäviä ominaisuuksia, toisessa tavoitellaan pitkää öljynvaihtoväliä ja kolmannessa halutaan maksimoida pakokaasuja puhdistavien järjestelmien kestoikä.

Eri moottorityyppeihin haluttuja ominaisuuksia ei välttämättä ole mahdollista yhdistää yhteen ja samaan öljyyn ja tämän vuoksi erilaisten moottoriöljylaatujen määrä kasvaa jatkuvasti. Erilaisiin luokitusjärjestelmiin ei välttämättä ole itse pakko perehtyä, sillä oman auton voiteluainesuositukset on mahdollista löytää pelkän rekisteritunnuksen perusteella osoitteessa www.teboil.fi/voiteluaineet. Tarvittaessa voit soittaa myös voiteluaineasiantuntijoillemme, jotka palvelevat arkisin klo 8–16 numerossa 020 470 0916. Oikea öljy on hyvä selvittää etukäteen ja litran lisäysöljypullon voi kätevästi hankkia matkaan mukaan esimeriksi Teboil-huoltoasemalta tankkauksen yhteydessä.

Lisäystarpeita varten on hyvä hankkia valmiiksi saataville litran pullo autoon sopivaa öljyä.

Jos öljyn merkkivalo syttyy, toimi näin

Joskus voi käydä niin, että autossa syttyy ajon aikana liian alhaisesta öljynpaineesta tai öljymäärästä ilmoittava merkkivalo. Tällöin moottori ei saa kunnollista voitelua ja moottorivaurion riski kasvaa. Auto on syytä pysäyttää lähimpään turvalliseen paikkaan ja selvittää syy merkkivalon palamiseen.

Useimmiten merkkivalon palaminen johtuu siitä, että öljymäärä on päässyt hiljalleen laskemaan luonnollisen öljynkulutuksen tai pienen vuodon seurauksena. Ennen ajon pidempiaikaista jatkamista moottoriöljyä tulee lisätä. Öljyn lisäyksen jälkeen kannattaa kuitenkin seurata auton öljyn kulutusta tiheämmin. Joillekin moottorityypeille pieni öljynkulutus on tyypillistä, mutta jatkuva öljynlisäystarve on merkki moottorin viasta tai öljyvuodosta.

Ennen öljyn lisäämistä on kuitenkin syytä katsoa, että moottoritilassa tai auton alla ei ole merkkiä suuremmasta öljyvuodosta. Öljyvuodon aiheuttaa usein jonkin moottorissa olevan tiivisteen vaurioituminen. Joskus auton öljypohja voi osua esteeseen siten että se alkaa vuotaa. Riski näille vaurioille kasvaa jos autolla ajetaan syvässä lumessa, sillä lumi voi kätkeä alleen esimeriksi petollisia kiviä ja jäälohkareita.

Neuvoja Teboililta

Moottoriöljyn määrän tarkkailu ja öljyn lisääminen ovat suhteellisen yksinkertaisia toimenpiteitä, jotka edesauttavat moottorin luotettavaa toimintaa. Näihin toimenpiteisiin löytyy ohje auton käyttöohjekirjasta.
Moottoriöljyn määrän tarkkailun lisäksi autoilija voi itse tehdä useita toimenpiteitä, jotka tekevät auton luotettavan toiminnan ja sujuvan matkanteon mahdolliseksi. Lue asiantuntijamme 10 kohdan tarkastuslista!

Laadukkaat Suomessa valmistetut Teboil-moottoriöljyt löydät Teboil-huoltoasemilta sekä useilta muilta jälleenmyyjiltä. Jos autosi öljynvaihto tai muu huolto on ajankohtainen, voit kääntyä myös huoltopalveluita tarjoavien Teboil-asemien puoleen