post

Valmistaudu talveen

Lämmin kesä on kääntymässä talveksi. Tässä on kymmenen jokaisen autoilijan tarkastusta sujuvaan ja turvalliseen talviautoiluun. Nämä tarkastukset voit helposti tehdä itse, vaikka et olisikaan autoalan ammattilainen.

Suuntaa-antavana urasyvyysmittarina voi käyttää kahden euron kolikkoa. Hopean värisen reunuksen peittyessä urasyvyyttä on yli neljä millimetriä. Tämä rengas on vielä laillinen, mutta turvallisen käyttöikänsä loppupäässä.

  1. Tarkista talvirenkaiden kunto ja vaihda ne alle hyvissä ajoin

Tarkista talvirenkaiden kunto sekä nastarenkaiden nastojen kunto ja määräero hyvissä ajoin, jotta ehdit vaihtamaan talvirenkaan autoon ennen talven liukkaiden saapumista. Renkaiden uusimista on syytä harkita, jos renkaiden kulutuspintaa on jäljellä alle 5 mm, nastarenkaiden nastoja puuttuu paljon tai renkaiden välinen nastapoikkeama on suuri. Lain mukaan talvirenkaiden minimiurasyvyys 3 mm ja nastapoikkeama renkaiden välillä saa olla maksimissaan 25 %. Näin pitkälle kuluneiden renkaiden pito-ominaisuudet ovat kuitenkin jo merkittävästi heikommat kuin uudella renkaalla. Laki määrää käyttämään talvirenkaita joulukuun alusta alkaen, mutta talvirenkaat on syytä vaihtaa alle heti ajokelin muuttuessa talviseksi.

  1. Tarkasta jäähdytineste

Jäähdytinnesteellä on oltava riittävä pakkaskestävyys, jotta se ei pääse jäätymään kovimmillakaan pakkasilla. Jäähdytinnesteen jäätyminen voi aiheuttaa moottorin ja jäähdytysjärjestelmän vaurioitumisen. Pakkaskestävyyden voi tarkastaa joko ominaispainomittarilla tai refraktometrillä. Tarkasta samalla nesteen määrä ja huoltokirjasta milloin se on viimeksi vaihdettu. Jäähdytinneste suojaa järjestelmää myös korroosiota vastaan, mutta ajan kuluessa korroosiolta suojaavat ominaisuudet heikkenevät. Siksi jäähdytinneste on vaihdettava säännöllisesti. Muista, että lämpimän moottorin jäähdytysjärjestelmässä on painetta, joka purkautuu polttavan kuumana höyrynä.

  1. Huolehdi ilmansuodattimista

Autossa on yleensä vaihdettava suodatin sekä ohjaamoon virtaavalle raittiille ilmalle että moottorin imuilmalle. Moottorin imuilman suodattimen likaantuminen haittaa moottorin tehokasta toimintaa. Likainen raitisilmasuodatin heikentää ilmanvaihtoa ja lisää ohjaamon huurtumista. Molemmat suodattimet on vaihdettava huolto-ohjelman mukaisesti. Usein raitisilmasuodattimen vaihto on suhteellisen helppoa tehdä itsekin.

  1. Vaihda polttoainesuodatin ajallaan

Katso huoltokirjasta milloin polttoaineensuodatin on viimeksi vaihdettu. Erityisesti dieselautoissa on muistettava polttoaineensuodattimen vaihtaminen, sillä likaantunut suodatin tukkeutuu helpommin pakkaskeleillä. Jos et ole kokenut tee se itse -henkilö, kannattaa suodattimen vaihtotyö teettää korjaamolla. Muista, että polttoaine on tulenarkaa, joten käsittele sitä huolellisesti.

  1. Käytä talvikeliin sopivaa moottoriöljyä

Talvi on moottoriöljyn kannalta erityisen haastavaa aikaa. Moottoriöljyn on oltava riittävän juoksevaa myös pakkasessa, jotta se voitelee moottorin luotettavasti kylmäkäynnistyksissä. Nykyaikaiset täyssynteettiset öljyt sopivat ympärivuotiseen käyttöön. Tarkasta kuitenkin, että milloin öljy ja suodatin on viimeksi vaihdettu. Öljynmäärää on syytä tarkkailla myös öljynvaihtojen välissä säännöllisesti. Autossa on hyvä pitää mukana aina litran pullo autoon sopivaa lisäysöljyä. Autoosi sopivan öljyn voi etsiä kätevällä öljyvalitsimella www.teboil.fi/voiteluaineet .

  1. Varmista valojen toiminta

Tarkista, että ovatko kaikki auton valot toimintakunnossa. Jos olet äskettäin vaihtanut autoa, kannattaa perehtyä viimeistään nyt auton valokytkimien toimintaan. Muista, että uudessa autossa voi olla edessä niin sanotut päiväajovalot, joiden kanssa takavalot eivät pala.

  1. Huolehdi tuulilasin puhtaudesta

Kesän jäljiltä lasinpesusäiliössä olevan nesteen pakkaskestävyys ei välttämättä ole riittävä. Lisää tarvittaessa pakkasta kestävää lasinpesunestettä. Puhdista samalla pyyhkijän sulat lasinpesunesteeseen kostutetulla liinalla. Rispaantuneet tai muutoin huonosti pyyhkivät sulat on syytä vaihtaa uusiin. Puhdista myös lasin sisäpinta puhtaalla liinalla. Lasipintojen huurtumista voi vähentää pitämällä auton sisätila kuivana. Kopistele siis lumet jaloistasi pois, jotta lunta sulaisi mahdollisimman vähän auton lattialle.

  1. Tarkasta akun kunto

Talven pakkaset koettelevat akkua. Pakkasessa akku latautuu huonommin, mutta virtaa tarvitaan paljon. Käynnistyksen ja valojen lisäksi akun virtaa kuluttavat mm. takalasin ja istuimien lämmittimet sekä auton viihdejärjestelmät. Akun napojen puhdistaminen edesauttaa moitteetonta virran kulkua. Jos irrotat akun navat, varmista että radion turvakoodi on tallessa. Akun kunnon voi tarkastaa testauslaitteella, joka löytyy korjaamoilta ja on saatavilla varaosaliikkeistä.

  1. Varustele auto talvea varten

Lumiharja ja jääskrapa kannattaa niin ikään etsiä valmiiksi esille, jotta ne ovat saatavilla tarpeen tullen. Tarkasta samalla myös vararenkaan paine tai paikka-aineen kunto. Jos autossa on sähkö- tai polttoainekäyttöinen lämmitin, kannattaa niiden toimintakunto testata ennen talvisesongin alkamista.

  1. Valmistaudu mahdolliseen matkan katkeamiseen

Tienpäällä voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita. Mahdolliseen tekniseen vikaan, rengasrikkoon tai liikenneonnettomuuteen kannattaa varautua etukäteen. Autoon kannattaa varata mukaan lämmintä vaatetta, sillä pakkaskelillä auto kylmenee nopeasti, jos moottori ei käy. Heijastinliivi lisää turvallisuuttasi, jos joudut jalkautumaan tielle. Myös toimiva taskulamppu ja ensiapulaukku on hyvä olla autossa mukana.

Jos talvitarkastusten tekeminen tuntuu vaikealta tai aikasi ei riitä tarkastusten suorittamiseen, voit kääntyä huoltopalveluja tarjoavan Teboil-aseman puoleen.

Lue myös asiantuntijan vinkit taloudellisempaan autoiluun.

Tälle uudistuneelle Teboil Diamond -nettisivulle päivitetään säännöllisesti ajankohtaisia asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita. Tervetuloa siis uudelleen!