Näin autoilet säästeliäämmin

Auton polttoaineenkulutukseen vaikuttavat monet asiat, joista kuljettajan ajotapa on yksi keskeisimmistä. Taloudellisen ajotavan lisäksi polttoainetaloutta voi parantaa mm. välttämällä turhan kuorman kuljettamista, tarkastamalla rengaspaineet sekä valitsemalla autoon laadukkaat voiteluaineet.

”Ennakoimalla edessä olevat liikennetilanteet, voit välttää polttoainetaloudellisuuden kannalta epäedullisia turhia jarrutuksia ja kiihdytyksiä. Ennakoiva ajotapa lisää myös liikenneturvallisuutta”, Teboilin voiteluaineneuvonnassa työskentelevä autoinsinööri Pauli Riikonen neuvoo.

Oikea moottoriöljyvalinta säästää moottoria ja polttoainetta

”Harva kuluttaja on ajatellut sitä, että valitsemalla auton moottorille laadukkaan moottoriöljyn, voit vaikuttaa moottorin suorituskykyyn ja taloudelliseen toimintaan useammalla eri tavalla”, Riikonen toteaa.

Suomalaisissa talviolosuhteissa on tärkeää, että öljy voitelee luotettavasti heti kylmäkäynnistyksestä alkaen. Hyvä voitelu vähentää moottorin kulumista jolloin moottorin käyttöikä pitenee ja suorituskyky säilyy. Samalla myös polttoaineenkulutus ja päästöt kylmäkäynnistyksessä pienenevät.

”Suomessa valmistetut Teboil Diamond -sarjan tuotteet on suunniteltu voitelemaan moottoria tehokkaasti heti startista alkaen. Öljyillä on myös hyvät voiteluominaisuudet  kuumissa olosuhteissa, joten ne sopivat erinomaisesti ympärivuotiseen käyttöön”, Riikonen toteaa.

Öljy vaikuttaa moottorin toimintaan ja taloudellisuuteen myös moottorin ollessa normaalissa käyntilämpötilassaan. Aikaisemmin on ollut yleisenä ajatuksena, että korkea kuumaviskositeetti on öljyltä vaadittava ominaisuus, sillä tällöin voitelukalvo on paksu ja moottorin kuluminen vähäistä. Polttoainetaloudellisuuden kannalta on kuitenkin eduksi, että öljy on käyntilämpötilassaankin mahdollisimman juoksevaa. Moottori- ja voiteluainetekniikan kehitys on mahdollistanut siirtymisen yhä juoksevampiin matalamman viskositeetin öljyihin.

”Nykypäivän polttoainetta säästävissä moottoriöljyissä käytetään erittäin korkealaatuisia perusöljyjä sekä nykyaikaista lisäaineteknologiaa, jonka vuoksi öljy säilyttää ominaisuutensa pitkään. Toisaalta uudenaikaiset moottoreiden valmistustekniikat mahdollistavat liikkuville osille entistä paremman pinnanlaadun. Tämän vuoksi öljyn ei tarvitse olla enää yhtä paksua kuin aikaisemmin, vaan öljyltä edellytettävät suojausominaisuudet saadaan aikaan matalaviskositeettisilla öljyllä”, Riikonen perustelee.

”Erityisesti polttoaineenkulutuksen suhteen optimoidut matalaviskositeettiset öljyt eivät kuitenkaan sovi kaikille moottoreille. Öljyä valittaessa on siis aina syytä tarkastaa moottorikohtaiset öljyvaatimukset”, Riikonen muistuttaa.

”Myös voimansiirtoöljyjen puolella on menossa samankaltainen kehityskulku. Uusissa autoissa käytetään yhä juoksevampia öljyjä, jotka pienentävät voimansiirron tehohäviöitä”, Riikonen toteaa.

Hiukkassuodattimen kestoikään voi vaikuttaa

Hiukkassuodattimet yleistyivät dieselkäyttöisissä henkilö- ja pakettiautoissa 2000-luvun alkupuolella Euro 4 -päästövaatimusten myötä. Hiukkassuodattimen kestoikään voidaan merkittävästi vaikuttaa käyttämällä autossa oikeanlaista moottoriöljyä.

”Moottoriöljyä pääsee aina hieman palotilaan, jossa se palaa polttoaineen mukana. Eräät perinteisesti moottoriöljyissä käytettävät lisäaineet muodostavat palasessaan tuhkaa, joka ajan myötä tukkii hiukkassuodattimen.  Tuhkan tukkima hiukkassuodatin ei enää puhdistu normaalilla regenerointipoltolla. Tukkiutuneen suodattimen vaihtaminen on suhteellisen kallis toimenpide.  Tämän vuoksi hiukkassuodattimella varustettuun autoon on suositeltavaa valita öljy, jossa on käytetty niin sanottua vähätuhkaista lisäaineteknologiaa. Näin hiukkassuodatin säilyttää toimintatehonsa mahdollisimman pitkään ja kalliilta suodattimen vaihdolta voidaan välttyä”, Riikonen neuvoo.

Näin löydät oikean öljyn

Henkilö- ja pakettiautojen öljysuositukset saat kätevästi rekisteritunnuksen perusteella öljyvalitsimella. Hakuja voit tehdä myös muista moottorikäyttöisistä ajoneuvoista ja koneista merkki- ja mallitietojen perusteella. Tarvittaessa voit kääntyä myös voiteluaineneuvontamme puoleen, joka palvelee arkisin klo 8–16 numerossa 020 470 0916. Voit ottaa yhteyttä Teboilin asiantuntijoihin myös sivustolta löytyvällä yhteydenottolomakkeella.

Kun oikea öljy on löytynyt, voit käydä ostoksilla palvelevalla Teboil-huoltamolla tai useissa muissa autotarvikkeita myyvissä liikkeissä. Monet Teboil-huoltoasemat tarjoavat myös öljyn vaihtoa ja muita huoltopalveluita

Ennen talven tuloa kannattaa tehdä myös nämä 10 tarkastusta.